Vic Capital Gourmet
El Pastador, Forn de pa de Vic
Fill de Can Teiona, a Roda, Pep Aguilar és, sobretot, un forner de sisena generació.
Ser forner de sisena generació és un regal que pocs tenim, però l’entusiasme, l’amor a la feina, i l’assistència a cursos, aquí i fora del país, t’ajuda a entendre les diferents maneres de veure el nostre ofici.
Sabadell/Redacció Barcelona, 1 d‘e juliol‘agost de 2025
Qui és en Pep Aguilar?
Vaig començar als 14 anys a treballar a l’empresa de casa. Compaginant la tradició familiar, amb la formació a les escoles del Gremi a Barcelona, a Sabadell, a Vic…
Assolit un determinat nivell de coneixements teòrics i pràctics, començo una etapa de professor a les escoles del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, compaginant aquesta feina amb col·laboracions amb diferents fleques i empreses del sector, durant 10 anys.
Les meves estades posteriors a l’R+D+I de PanStar (la segona empresa del sector del pa i brioixeria congelada), a la Farinera Fills de Morató, i a Granier, m’han donat la visió completa, tant artesanal com industrial del món del pa i de la brioixeria.
I és en aquest moment que decideixo emprendre el meu nou projecte a Vic, la ciutat osonenca que em va acollir, per tornar-li tot el que he après (i el que encara he d’aprendre!).
Què és el pastador?
El pastador és com s’ha conegut a comarques, des de sempre, l’espai on s’elabora el pa. És a dir, és on es pasta, es dona forma, es fermenta i es cou el pa.
Ara molta gent li diu l’obrador de treball. Permeteu-me que en el meu retrobament amb el més pur ofici de flequer, torni a les arrels. Farem el pa al pastador, com sempre.
Un forner neix o es fa?
Perseverar
Ser forner de sisena generació és un regal que pocs tenim, però l’entusiasme, l’amor a la feina, i l’assistència a cursos, aquí i fora del país, t’ajuda a entendre les diferents maneres de veure el nostre ofici.
Mai perdré una oportunitat d’aprendre: hem col·laborat en diferents certàmens de promoció del pa i l’ofici de flequer tant a escala estatal com internacional. Hem participat a mitja dotzena de concursos internacionals (Sigep Bread Cup a Rímini, Itàlia; copa Louis Lasaffre, a Lió, França; copa de les pellons d’or a Amsterdam, Holanda…). Com a realitzador de les peces de pa, com a capità de la selecció en tres ocasions. Fent primer de la categoria de pa artesà i tercer lloc de l’equip a la Sigep Bread Cup, amb uns equips extraordinaris de grans professionals.
Com neix la idea?
Un projecte personal
El pastador neix, després de meditar-ho molt en llargs trajectes en cotxe a una feina i l’altra (més de 80.000km any!). Com un projecte personal, per poder oferir i transmetre el que he après durant el meu trajecte en aquest meravellós món del pa. Per realitzar un producte en el qual crec i basant les bases en el compromís a un ofici i una manera de fer. A una manera d’entendre la necessitat de treballar matèries primeres de proximitat que siguin de qualitat i sostenibles. Tot això es precipita després de tenir l’oportunitat de poder recuperar un espai de pa emblemàtic de la ciutat de Vic, com el forn Soler, antic forn de la plaça.
Adreça
Rambla Davallades 9-11
08500 Vic Osona
Saber-ne més?
>> El Pastador Pep Aguilar
>> instagram.com/elpastadorvic

Què es fa al pastador?
Pa, coques i brioixeria
El pastador es fa pa, coques i brioixeria, fetes a mà de manera artesana, amb farines de proximitat i sostenibles, amb massa mare de cultiu, amb compromís de fer un producte saludable i una brioixeria deliciosa. Pensant i pensat per al territori.
Volem obrir les portes del pastador, perquè els nostres clients ens coneguin, comparteixin i entenguin la nostra manera de fer. Farem cursos, maridatges, demostracions com altres maneres innovadores de barrejar pa amb cultura. Volem que el pastador sigui un espai de participació.
Què diferencia els nostres productes?
Fem pa de llarga fermentació
Fem pa de llarga fermentació, tradicional a mà i amb la nostra massa mare. Que sigui bo en tots els aspectes, tant organolèptic com saludable.
Amb especialitats de diferents tipus de farines de diferents blats, espelta, espelta petita, sègol, amb panís, civada, llavors, xocolata, olives i sorpreses.
Barres com baguetes tradicionals, pans de coca, barra dels Peps, filomenes i filomenos i filiprims.
Coques de forner recuites al foc del anís, coques de vidre, coques d’ou, coques de brioix i coques salades de diferents varietats.
Croissant de mantega, croissants de la comarca, enrotllats i nius de massa de croissants, ulleres de full, ensaïmades com les de Mallorca, broixos de diferents aspectes.
Petits pecats per gaudir i no penedir-se… Filosofia del pastador.
No deixar perdre la nostra riquesa cultural, gastronòmica.
Vic Capital Gourmet





